top of page
wooli-main-logo-white-stamped-rgb-1200px_72ppi.png

Työelämän muutos ja stressinhallinta: kolme vinkkiä työntekijöiden hyvinvointiin, asiantuntijana Laura Sokka

  • Writer: Team Wooli
    Team Wooli
  • Mar 25
  • 2 min read

Updated: Apr 1

A person in a blue hoodie sits on a couch, covering their face with their hands, surrounded by scattered cardboard boxes, reflecting stress and overwhelm amidst moving or unpacking.
A person in a blue hoodie sits on a couch, covering their face with their hands, surrounded by scattered cardboard boxes, reflecting stress and overwhelm amidst moving or unpacking.

Muutokset työelämässä ovat jatkuvia ja monimutkaisia, ja niiden vaikutukset työntekijöiden hyvinvointiin ovat kiistattomia. 3 vinkin podcastissa vieraana ollut Laura Sokka, joka on psykologian tohtori, neuropsykologi ja psykoterapeutti, jakoi arvokkaita näkemyksiä stressinhallinnasta ja työelämän haasteista. Keskustelussa keskityttiin erityisesti siihen, kuinka stressi voidaan tunnistaa, hyväksyä ja hyödyntää.


1. Tunnista stressi

Ensimmäinen askel stressinhallinnassa on stressin tunnistaminen. Sokka korostaa, että stressin lähteet tulee tiedostaa ja nimetä, sillä pelkkä asian sanominen ääneen voi vapauttaa huoliin liittyvää jännitystä. Kun pystytään tunnistamaan, mikä omassa arkielämässä aiheuttaa stressiä, on helpompaa siirtyä käsittelemään stressin lähdettä. Tämä vaatii rohkeutta pysähtyä ja analysoida omaa tilannetta: onko stressin aiheuttaja työprojektin deadline, henkilökohtaisen elämän haasteet vai kenties molemmat? Tietoisuus ja nimen antaminen stressille on ratkaiseva ensimmäinen askel.


2. Ota stressi vastaan

Sokan toinen vinkki on oppia ottamaan stressi vastaan. Tämä kohta on monelle vaikea, sillä se rikkoo usein perinteisiä käsityksiä siitä, että stressi on aina jotain negatiivista, josta pitäisi päästä eroon. Sen sijaan Sokka ehdottaa, että stressiä voisi lähestyä ikään kuin liittolaisena joka on oman itsen puolella- se viestii niistä asioista, jotka ovat meille tärkeitä. Hyväksymällä stressin osana elämää, voimme myös oppia ymmärtämään paremmin, miksi jokin asia on meille merkityksellinen ja miten voimme käyttää sitä voimavarana.


3. Käytä stressi hyödyksi

Viimeinen vinkki keskittyy stressin hyödyntämiseen. Sokka muistuttaa, että sen sijaan että yrittäisimme kaikin keinoin paeta stressiä, voisimme kokeilla kanavoida sen energiaa niihin asioihin, jotka ovat meille tärkeitä tai vaativat juuri nyt huomiota. Tämä tarkoittaa käytännön tasolla esimerkiksi työprosessien muuttamista, stressin aiheuttajien uudelleenarviointia ja omien rajojen tunnistamista. Resilienssi, eli kyky kohdata haasteita ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin, on tässä keskeisessä osassa. Vahva resilienssi auttaa meitä hyödyntämään stressiä rakentavalla tavalla.


Yhteenveto

Keskustelu Laura Sokan kanssa avasi oivaltavia näkökulmia stressinhallintaan ja työelämän muutoksiin. Hänen tarjoamat kolme vinkkiä - stressin tunnistaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen - muodostavat tehokkaan työkalupakin niin yksilöille kuin organisaatioillekin. Stressi ei aina ole vihollinen, vaan se voi toimia arvokkaana oppaana ja resurssina, kunhan siihen suhtaudutaan oikealla asenteella. Työelämässä menestyminen ja henkilökohtainen hyvinvointi kulkevat usein käsi kädessä, ja stressinhallinta on keskeinen osa tätä kokonaisuutta.

Comments


bottom of page